By the Way - Berkenbos Tekst & Webdesign

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vroeger was alles beter

Gepubliceerd door Hans Berkenbos in Balkenbrij · 14/1/2014 14:26:57

‘Vroeger was alles beter’. Ik hoor het mijn oma nog zo zeggen. Als kind was ik het daar natuurlijk niet mee eens, want je moest er toch niet aan denken dat je het wasgoed op het gras legde om te bleken. Of dat je van die enorme lange werkdagen moest maken zoals mijn opa en dan ook nog eens tevreden moest zijn met een enkele dag vakantie per jaar. Natuurlijk had dat oude mensje wel gelijk als zij wees op het gebrek aan respect voor de andere mensen in het dorp, als ze tenminste van haar kerk waren uiteraard.

We praten over de tijd dat het nog niet vanzelfsprekend was dat iedereen een eigen auto had of in elk huis een telefoon. De mensen zochten elkaar op ook al woonde men niet bij elkaar in dorp of stad. M’n andere oma, toch een mooie tweehonderdponder ondanks haar geringe lengte, stapte rustig op de fiets om vanuit Nijverdal haar broer in Glanerbrug op te zoeken. Terwijl zij niet eens wist of hij dan thuis zou zijn. Onvoorstelbaar. Wij moderne mensen zouden daar niet eens aan beginnen. De enkele enthousiaste duursporter misschien daargelaten.

Het openbaar vervoer was in die tijd nog slecht geregeld. Bovendien praktisch onbetaalbaar voor de textielarbeider die van een armzalig loontje rond moest zien te komen. De fiets, later de bromfiets werd het middel om van A naar Beter te reizen. Wat een luxe voordat de auto massaal haar intrede deed. Ik moest hier aan denken bij het artikel over de donkere wolken boven het regionaal OV. De provincie Overijssel heeft een tekort van 8.000.000 op het openbaar vervoer. Dat betekent dus weer lijnen schrappen of onbetaalbare prijzen voor hen die noodgedwongen met de bus moeten, zoals veel scholieren. Zonder goede busverbindingen kunnen tieners niet elders naar school, zich niet voluit ontwikkelen. Voor ouderen dreigt een isolement wat menige senior zal doen verzuchten: ‘Vroeger was alles beter’.




Het kind in ons

Gepubliceerd door Hans Berkenbos in Balkenbrij · 7/1/2014 14:19:47
Tags: VuurwerkJaarwisselingrookvrijeruimtenvuurwerkvrijezones

Niet inkakken

Gepubliceerd door Hans Berkenbos in Balkenbrij · 31/12/2013 14:25:09

Niet achteroverleunen

Gepubliceerd door Hans Berkenbos in Balkenbrij · 24/12/2013 14:17:12
Tags: BalkbrugwinkelsverdwijnenRabobankVeldzicht

Sober kerstdiner

Gepubliceerd door Hans Berkenbos in Balkenbrij · 17/12/2013 14:15:17
Tags: DickBuursinkTwenteN340
Volgende
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu