Kleur bekennen - By the Way - Berkenbos Tekst & Webdesign

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kleur bekennen

Gepubliceerd door Hans Berkenbos in Balkenbrij · 12/11/2013 12:00:00
Tags: VeldzichtBalkbrugBerkenbostbs

Het Hollandse spreekwoord waar ik naar op zoek ben heeft iets te maken met ‘wolken’ en ‘zon’, maar ik kan er niet meer goed opkomen. Het is zoiets als: ‘Ondanks de zonnestralen zijn er wolken’.
Gekheid natuurlijk, want als je tegenwoordig iets niet meer weet voer je een paar woorden in op Google en je hebt je antwoord nog voordat je met je ogen geknipperd hebt. Toch denk ik dat er nu veel mensen in het dorp zijn die niet direct roepen ‘achter de wolken schijnt de zon’. Dat zou een beetje te gemakkelijk zijn wanneer ik kijk naar de toekomstverwachting voor Veldzicht.

Wat waren we blij toen we hoorden dat de kliniek, ondanks alle berichten en besluiten, toch open mocht blijven. Weliswaar moest er nog onderhandeld worden over de invulling van Veldzicht, maar het zou in ieder geval niet een grote lege, verwaarloosde bende gaan worden aan de rand van ons dorp. De eerste berichten over de nieuwe toekomst zijn echter niet zo rooskleurig dan we hadden gehoopt. Er blijven nog 250 fte, oftewel volledige arbeidsplaatsen, binnen de instelling over. Terwijl er nu meer dan 410 fte zijn. Dat is toch een flinke aderlating. Natuurlijk krijgt iedereen in het kader van de volledige reorganisatie de kans op ‘werk voor werk’, maar zo’n beetje veertig procent van de medewerkers moet elders gaan werken.

Of wil dat misschien ook wel, want de doelgroep achter de grote poort gaat flink veranderen en daar moet je wel mee willen of kunnen werken. Van de zeer moeilijk tbs-gestelden, zoals velen van de huidige populatie binnen Veldzicht, blijven er straks maar net twee handen vol van over. ’We’ krijgen daarvoor in de plaats zo’n 80-100 vreemdelingen met een (ernstige) psychiatrische stoornis. Nu weet ik niet precies wat ik daar nu van moet verwachten, maar het klinkt niet echt hoopgevend. Een deel zal wel opgenomen worden in een gesloten systeem, maar anderen zullen ook hun gezicht in ons dorp laten zien. Balkbrug, een super wit dorp,  zal er in ieder geval meer kleur door krijgen.  






Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu